"I"

My photo

The blog is started only for "help." Many articles/posts are quoted/copied from different websites without mentioning the name or source--reason is, in early, the blog was started on for personal use only but now it is popular--so the problem of PLAGIARISM might occur (if someone find the source please let me know.)

Search This Blog

Be a Member of this BLOG

Jun 5, 2016

UGC NET-94

UGC NET Solved paper II 94 December

ENGLISH PAPER II
1. The renaissance started in
A) Italy
B) France
C) England
D) Germany
Answer: A

2. The line ‘The paths of glory lead but to the grave’ occurs in
A) Shakespeare
B) Herbert
C) Pope
D) Gray
Answer: D

3. By ‘character’ Aristotle means
A) Personages in drama
B) Cause of action
C) Combination of incidents in drama
D) Particular nature of drama
Answer: A

4. ‘Amor Vincit Omnia’ in Chaucer’s The Prologue means
A) Love conquers nothing
B) Love conquers all
C) Love is blind
D) Love is fatal
Answer: B

5. The sonnet form was introduced in England by
A) Shakespeare
B) Philip Sidney
C) Wyatt
D) John Skelton
Answer: C

6. Which one of the following novels of Dickens is based on his own life?
A) Nicholas Nickleby
B) Great Expectations
C) Hard Times
D) David Copperfield
Answer: D

7. Dryden in ‘Essay of Dramatic Poesy’ rejects ‘tragi-comedy’ because
A) It is an innovative form
B) It violates the unity of tone
C) It is a poor imitation of French drama
D) It was practiced only by the Ancients
Answer: B

8. What is the sub-title of The Prelude?
A) An autobiography
B) A preface to my life
C) Growth of a poet’s mind
D) A poet’s story
Answer: C

9. The line ‘Love is not Time’s fool’ occurs in a sonnet by
A) John Keats
B) Philip Sidney
C) John Donne
D) William Shakespeare
Answer: D

10. The Renaissance is written by
A) Walter Pater
B) Mathew Arnold
C) IA Richards
D) George Saintsbury
Answer: A

11. In Shakespeare, Dr. Johnson says
A) The good is always encouraged
B) The good is not particularly encouraged nor evil disapproved
C) The evil is often triumphant
D) There is no moral purpose
Answer: D

12. The mistakes of a night is the sub-title of
1) Clarissa Harlowe
B) She Stoops to Conquer
C) Joseph Andrews
D) The Way of the World
Answer: B

13. The Romantic Age in England is distinguished for its
A) Verse drama
B) Political prose
C) Horror novels
D) Lyrical poetry
Answer: D

14. Who among the following was not a member of the ‘pre-Raphaelite Brother hood’?
A) Oscar Wilde
B) William Holman Hunt
C) John Everett Millais
D) Dante Gabriel Rossetti
Answer: A

15. Eliot’s ‘Objective correlative’ signifies the writer’s ability to
A) relatively delineate his objectives
B) relate different objects
C) correlate objects and events
D) objectify the desired states of mind
Answer: D

16. Which one of the following is a Cavalier poet?
A) Herbert
B) Donne
C) Herrick
D) Marvell
Answer: C

17. Adonais is an elegy written on the death of
A) W.B Yeats
B) John Keats
C) P.B Shelly
D) Wordsworth
Answer: B

18. Which one of the following is not a Lake Poet?
A) Wordsworth
B) Coleridge
C) Southey
D) Shelley
Answer: D

19. ‘Negative Capability’ is
A) The ability to overcome unpleasant experience
B) A passive subordination to experience
C) A subjective response to experience
D) depersonalized empathy with experience
Answer: D

20. “Plurality”, according to John Stuart Mill, is necessary for the
A) cultivation of the genius
B) success of democracy
C) intellectual enrichment of the society
D) evolution of State
Answer: C

21. “A little learning is a dangerous thing” is taken from
A) Alexander Pope
B) John Dryden
C) William Shakespeare
D) Jonathan Swift
Answer: A

22. Apologia Pro Vista Sua by Newman is
A) an attack on Catholicism
B) denunciation of Protestantism
C) a defence of the author’s stand
D) a defence of religious values
Answer: C

 23. Who is the author of ‘Journal of the Plague Year’?
A) Richard Steele
B) Daniel Defoe
C) Joseph Addison
D) Samuel Pepys
Answer: B

24. The Chartist Movement sought
A) Recognition of chartered trading companies
B) Political rights for women
C) Protection of the political rights of the middle class
D) Extension of the political rights to the working class
Answer: D

25. Confessions of an English Opium Eater is written by
A) William Hazlitt
B) S.T Coleridge
C) Charles Lamb
D) De Quincey
Answer: D

26. The dictum ‘only connect’ is central to the writings of
A) Aldous Huxley
B) Virginia Woolf
C) E.M Forster
D) D.H Lawrence
Answer: C

27. The criterion of Leavis’s Great Tradition is
A) moral purpose
B) sublime subject matter
C) reader-response
D) truth to life
Answer: C

28. Free trade signifies
A) trade without government control
B) trade with only government control
C) freedom to trade in all commodities
D) freedom to export anything
Answer: C

29. In ‘Culture and Anarchy’, Mathew Arnold recommends
A) adoption of Hellenism
B) adoption of Hebraism
C) fusion of Hellenism and Hebraism
D) rejection of Hellenism and Hebraism
Answer: C

30. Lamia is a poem by
A) Rossetti
B) Shelley
C) Keats
D) Spenser
Answer: C

31. How long did Robinson Crusoe live on the deserted Island?
A) 12 years and 9 days
B) 28 years and 2 months
C) 16 years
D) 21 years and 2 months
Answer: B

32. In which year did the Great Exhibition take place?
A) 1851
B) 1857
C) 1861
D) 1871
Answer: A

33. Yeats’ Leda and the Swan drawn upon
A) An oriental myth
B) East European myth
C) Celtic myth
D) A Greek myth
Answer: D

34. The source of E.M Forster’s title Where Angels Fear to Tread is
A) Pope
B) Dryden
C) Milton
D) Donne
Answer: A

35. The lines “Things fall apart/ Centre cannot hold” occur in
A) Byzantium
B) Gerontion
C) Second Coming
D) Sailing to Byzantium
Answer: C

36. The ‘Movement’ is a literary phenomenon in the
A) Thirties
B) Forties
C) Fifties
D) Sixties
Answer: B

37. John Donne ‘affects the metaphysics’. This remark was made by
A) Samuel Johnson
B) Allen Tate
C) T.S Eliot
D) John Dryden
Answer: D

38. “The Lunatic, the love and the poet are of imagination all compact”. These lines occur in
A) Twelfth Night
B) A Midsummer Night’s dream
C) As You Like It
D) The Tempest
Answer: B

 39. Alexander’s Feast is
A) A mock epic by Alexander Pope
B) A play by Dryden
C) A play by Marlow
D) an Ode by Dryden
Answer: D

40. Who said this:” Life is not a luminous halo, a semi-transparent envelope”?
A) Dorothy Richardson
B) James Joyce
C) Henry James
D) Virginia Woolf
Answer: D

41. In which book of Gulliver’s Travels does Balnibarbi find a mention?
A) “Laputa”
B) “Lilliput”
C) “Houyhnhnms”
D) “Borbdingnag”
Answer: A

42. The phrase ‘Sweetness and Light’ was first used by
A) Dr. Johnson
B) Keats
C) Mathew Arnold
D) Swift
Answer: D (in The Battle of the Books)

43. Carlyle’s Sartor Resartus is
A) an autobiography
B) a fictional narrative
C) a biography
D) a fictional biography
Answer: D

44. Hopkins’s Curtal Sonnet consists of
A) 14 lines
B) 10  1/2lines
C) 13  1/2 lines
D) 12  1/2lines
Answer: B

45. God is referred to as the ‘president of Immortals” in
A) The Paradise Lost
B) Tess
C) Ulysses
D) The White Devil
Answer: B

46. Osborne’s Look Back in Anger was first staged in
A) 1956
B) 1957
C) 1958
D) 1960
Answer: A

47. Maurya is a character in
A) She Stoops to Conquer
B) Volpone
C) Riders to the Sea
D) The Golden Gate
Answer: C

48. Which of the following is a poet as well as a painter?
A) Tennyson
B) Keats
C) Shelley
D) Rossetti
Answer: D

49. Which English poet referred to Oxford as “that sweet city with her dreaming spires”?
A) Robert Graves
B) Matthew Arnold
C) W. H Auden          
D) Alexander Pope
Answer: B

50. “Cover her face, mine eyes dazzle; She died young” – this was said by
A) Hamlet about Ophelia
B) Othello about Desdemona
C) Lear about Cordelia
D) Ferdinand about the Duchess of Malfi.
Answer: D




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...