"I"

My photo

The blog is started only for "help." Many articles/posts are quoted/copied from different websites without mentioning the name or source--reason is, in early, the blog was started on for personal use only but now it is popular--so the problem of PLAGIARISM might occur (if someone find the source please let me know.)

Search This Blog

Be a Member of this BLOG

Aug 29, 2012

UGC-NET June 2012: Paper II

UGC NET 2012
Paper II

1. To refer to the unresolvable difficulties a text may open up, Derrida makes use of the term :
(A) aporia
(B) difference
(C) erasure
(D) supplement

2. Who, among the following English playwrights, scripted the film Shakespeare in Love?
(A) Harold Pinter
(B) Alan Bennett
(C) Caryl Churchill
(D) Tom Stoppard

3. Arrange the following in the chronological order :
1. Mary Wollstonecraft’sVindication of the Rights of Women
2. Lyrical Ballads
3. French Revolution
4. Percy’s Reliques of Ancient English Poetry
(A) 4, 3, 1, 2
(B) 3, 2, 1, 2
(C) 1, 2, 4, 3
(D) 2, 1, 3, 4


4. Which of the following employs a narrative structure in which the main action is relayed at second hand through an enclosing frame story ?
(A) Sons and Lovers
(B) Ulysses
(C) The Power and the Glory
(D) Heart of Darkness

5. The Irish Dramatic Movement was heralded by such figures as
(A) W. B. Yeats, Lady Gregoryand Edward Martyn
(B) Jonathan Swift and his contemporaries
(C) H. Drummond, Edward Irving and John Ervine
(D) Oscar Wilde and his contemporaries

6. Which poem by Chaucer was written on the death of Blanche, Wife of John of Gaunt ?
(A) Troilus and Criseyde
(B) The House of Fame
(C) The Book of Duchess
(D) The Legend of Good Women

7. The Tragedy of Ferrex and Porrex is the other title of
(A) Gorboduc
(B) Ralph Roister Doister
(C) Damon and Pythias
(D) Lamentable Tragedy

8. Who of the following poets is Australian ?
(A) Austin Clarke
(B) Judith Wright
(C) Edwin Muir
(D) Derek Walcott

9. “He found it [English] brick and left it marble”, remarked one great writer on another. Who were they ?
(A) Milton on Shakespeare
(B) Dryden on Milton
(C) Johnson on Dryden
(D) Jonson on Shakespeare

10. Who, among the following, is a Nobel Laureate ?
(A) Tony Morrison
(B) Seamus Heaney
(C) Ted Hughes
(D) Geoffrey Hill

11. List – I List – II
I. “Because I could not stop for death…”           a. Robert Frost
II. “O Captain ! My Captain!”                               b. William Carlos Williams
III. “Two roads diverged in a wood….”               c. Emily Dickinson
IV. “So much depends /upon”                             d. Walt Whitman

The correctly matched series would be :
(A) I-d; II-c; III-b; IV-a
(B) I-a; II-b; III-c; IV-d
(C) I-b; II-a; III-d; IV-c
(D) I-c; II-d; III-a; IV-b

12. The predominant tone and thrust of Jonathan Swift’s “A Modest Proposal” are
(A) comic
(B) solemn
(C) hortatory
(D) irony

13. I sit in one of the dives On Fifty Second Street, Uncertain and afraid As the clever hopes expire Of a low dishonest decade. So begins Auden’s “September 1, 1939”. What is the meaning of the word in italics ?
(A) bench
(B) night club
(C) house
(D) park

14. C. K. Ogden and I. A. Richards were reputed in the 1930s for introducing
(A) Practical Criticism
(B) New Criticism
(C) Standard English Project
(D) Basic English Project

15. In which of the following works does Mrs. Malaprop appear ?
(A) The Rivals
(B) She Stoops to Conquer
(C) The Mysteries of Udolpho
(D) The Way of the World

16. Which of the following statements about Christopher Marlowe are true ?
I. Edward II was written in the last year of Marlowe’s life.
II. Many critics consider Doctor Faustus to be Marlowe’s best play.
III. His Spanish Tragedy comes a close second.
IV. Marlowe was less educated than Shakespeare.
(A) I and II are true.
(B) II and III are true.
(C) II and IV are true.
(D) III and IV are true.

17. “Art for Art’s Sake” became a rallying cry for
(A) the Aesthetes
(B) the Symbolists
(C) the Imagists
(D) the Art Noveau School

18. Confessions of an English Opium Eater is a literary work by
(A) S. T. Coleridge
(B) P. B. Shelley
(C) Thomas De Quincey
(D) Lord Byron

19. Which of the following statements about The Canterbury Tales is true ?
(A) “The General Prologue’ is appended to The Canterbury Tales.
(B) In all, Chaucer tells thirty tales in this work.
(C) The Canterbury Tales remained unfinished at the time of its author’s death.
(D) The Wife of Bath, The Clerk, Sir Gawain and The Franklin are characters and tale-tellers in this work.

20. Who, among the following, was a Catholic novelist, an Intelligence Officer, a film critic and set his fictions in far-away places wrecked by political conflicts ?
(A) Anthony Powell
(B) Evelyn Waugh
(C) William Golding
(D) Graham Greene

21. List – I List – II
1. Good sense is the body of poetic genius           I. Brooks, “The Formalist Critic”
2. Poetry is the breath and a finer spirit of            II. Sidney, Defence/ An  Apology for Poetry
all knowledge.
3. Literary criticism is a description               III. Wordsworth, Preface to Lyrical Ballads
and evaluation of its object
4. Nature never set forth the earth in as rich                        IV. Coleridge, Biographia Literaria
a tapestry as diverse poets have done

       1 2 3 4
(A) IV III I II
(B) II IV III I
(C) III II I IV
(D) IV II I III

22. In which of the following travel books does Mark Twain give an account of his visit to India ?
(A) A Tramp Abroad
(B) Roughing It
(C) The Innocents Abroad
(D) Following the Equator

23. William Blake’s famous poems such as “London”, “The Sick Rose”, and “The Tyger” appear in
(A) Songs of Innocence
(B) Songs of Experience
(C) The Marriage of Heaven and Hell
(D) Vision of the Daughters of Albion

24. Who among the following English artists illustrated the novels of Dickens and Scott ?
(A) Richard Hogarth
(B) Joshua Reynolds
(C) George Cruishank
(D) John Tennial

25. The last of Gulliver’s Travels is to
(A) The Land of the Houyhnhnms
(B) The Land of Homosapiens
(C) The Land of the Hurricanes
(D) The Newfound Land

26. Madam Merle is a character in
(A) The Great Gatsby
(B) The Portrait of a Lady
(C) The Jungle
(D) The Heart is a Lonely Hunter

27. In which of the following scenes of The Waste Land do we have a departure from Standard English ?
(A) The typist scene
(B) The pub scene
(C) The hyacinth garden scene
(D) The Chapel Perilous scene

28. The words “If it were done when tis one, then twere well / It were done quickly…” are uttered by
(A) Hamlet
(B) Lear
(C) Othello
(D) Macbeth

29. John Dryden’s Absalom and Achotophel a
(A) religious tract
(B) political allegory
(C) comic verse epic
(D) comedy

30. The term ‘the comedy of menace’ isassociated with the early plays of
(A) Arnold Wesker
(B) John Arden
(C) Harold Pinter
(D) David Hare

31. Examine the following statements and identify one of them which is not true.
(A) Rudyard Kipling died in the year 1936.
(B) He was born in India but schooled in England.
(C) He returned to India as a police constable in Burma.
(D) He is the author of Jungle Book and Barrack Room Ballads.

32. What is the correct combination of the following ?
I. Balachandra Rajan                          a. The TamarindTree
II. R. K. Narayan                                  b. The Coffer   Dams
III. Kamala Markandaya                     c. The Dark Dancer
IV. Romen Basu                                   d. The Dark Room
(A) I – c; II – d; III – b; IV – b
(B) I – d; II – a; III – b; IV – c
(C) I – c; II – a; III – d; IV – b
(D) I – d; II – c; III – a; IV – b

33. Name the poet who chooses his successor and the successor-poet whom Dryden satirises in his famous poem.
(A) James Shirley and Chris Shirley
(B) Henry Treece and Charles Triesten
(C) Richard Flecknoe and Thomas Shadwell
(D) Thomas Percy and Samuel Pepys

34. “If______ comes, can_______ be far behind ?” (Shelley, “Ode to the West Wind”)
(A) winter, spring
(B) autumn, summer
(C) wind, rains
(D) spring, winter

35. The following passages are the very first lines of well-known works. Match the lines and the works :
I. Let us go then, you and I…..
II. Call me Ishmael…..
III. When shall we three meet again ?
IV. He disappeared in the dead of winter
V. I wish either….begot me …..
a. Moby Dick
b. Macbeth
c. “The Love Song of J. Alfred Prufrock”
d. Tristram Shandy
e. “In Memory of W. B. Yeats”

(A) I-c; II-a; III-b; IV-e; V-d
(B) I-e; II-b; III-a; IV-c; V-d
(C) I-b; II-a; III-d; IV-e; V-c
(D) I-b; II-e; III-d; IV-c; V-a

36. Which of the following is not a revenge tragedy ?
(A) Hamlet
(B) The Duchess of Malfi
(C) Volpone
(D) Gorboduc

37. What is a neologism ?
(A) A word with roots in a nativelanguage
(B) A word whose meaning changes with every renewed use
(C) A word newly coined or used in a new sense
(D) An obsession with new words and phrases

38. Which of the following is not true of Edward Said’s Orientalism ?
(A) Makes use of Foucault’s concept of discursive formulation
(B) Is one of the founding texts of Postcolonial theory
(C) Makes use of Barthes’s concept of writerly text
(D) Utilises the Gramscian notion of hegemony

39. Thomas Love Peacock classified poetry into 4 periods. They are :
(A) carbon, gold, silver and brass
(B) brass, silver, gold and diamond
(C) iron, gold, silver and brass
(D) gold, platinum, silver and diamond

40. Which among the following novels has more than one ending ?
(A) Lucky Jim
(B) The Prime of Jean Brodie
(C) The French Lieutenant’s Woman
(D) The Clockwork Orange

41. “You have seen how a man was made a slave; you shall see how a slave was
made a man” is an example of
(A) Bathos
(B) Epistrophe
(C) Chiasmus
(D) Anti-climax

42. Which of the following statements is NOT correct ?
(A) Chaucer used the rhyme royal, a stanzaic form in some of his major poems.
(B) Chaucer was the author of The Legend of Good Women.
(C) Chaucer wrote in English when the court poetry of his day was written in Anglo-Norman and Latin.
(D) Chaucer wrote The Book Named the Governor

43. Material feminism studies inequality in terms of
(A) only gender
(B) only class
(C) both class and gender
(D) only patriarchy

44. Who among the following is not an Irish writer ?
(A) Oscar Wilde
(B) Oliver Goldsmith
(C) Edmund Burke
(D) Thomas Gray

45. Entries in The Diary of Samuel Pepys begins after
(A) The Restoration
(B) The Glorious Revolution
(C) The Reformation
(D) The French Revolution

46. In a poem, a line may either be endstopped or
(A) rhymed
(B) broken
(C) accented
(D) run-on

47. Which of the following poets wrote the essay “Naipaul’s India and Mine” ?
(A) Kamala Das
(B) R. Parthasarthy
(C) A. K. Ramanujam
(D) Nissim Ezekiel

48. Match the following :
I. James Joyce                         1. Peter Ackroyd
II. T. S. Eliot                             2. James Boswell
III. Life of Johnson                   3. Samuel Johnson
IV. Lives of 4. Poets                 4. Richard Ellman

(A) I-3, II-4, III-1, IV-2
(B) I-4, II-1, III-2, IV-3
(C) I-1, II-2, III-3, IV-4
(D) I-2, II-3, III-1, IV-4

49. “The pen is mightier than the sword” is an example of
(A) simile
(B) image
(C) conceit
(D) metonymy

50. An epilogue is
(A) prefixed to a text which it introduces.
(B) suffixed to a text which it sums up or extends.
(C) a piece of writing or speech that formally begins a book.
(D) a piece of writing or speech that bears no relation to the text at hand.

4 comments:

  1. Dear friends find the answer keys for the subject English;

    Paper 2:

    1A 2B 3B 4D 5D 6C 7A 8B 9A 10D 11B 12D 13A 14D 15D 16A17B 18C 19A 20D 21A 22B 23B 24B 25B 26A 27C 28A 29A 30D 31A 32-NONE 33B 34C 35D 36B 37D 38B 39A 40B 41C 42A 43C 44B 45A 46-B/D 47C 48B 49C 50A

    Paper 3:

    1c 2a 3d 4b 5a 6- 7c 8d 9d 10c 11b 12b 13a 14c 15c 16a 17d 18c 19b 20d 21a 22c 23b 24b 25b 26d 27b 28a 29b 30c 31a 32c 33d 34a 35a 36c 37c 38a 39a 40a 41a 42b 43d 44c 45-46d 47c 48d 49d 50c 51d 52a 53b 54d 55b 56d 57b 58a 59d 60b 61c 62a 63a 64-65d 66d 67-68d 69a 70b 71-72c 73c 74d 75c

    The above answer keys are 99% right...but I advise you to consult the better source and wait till UGC publishes the keys officially.

    Regards:
    Narayanaswamy.K
    preranajeevi@gmail.com

    ReplyDelete
  2. hey! thr's some problem with the ans. of q-32! the option A shows 'b' for both part III & IV.

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. also pls check the ans. of Q 14 as the correct option highlighted is (c) but if we check on net u wud come across (d) as the correct ans..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...